streda 23. apríla 2014

Arganový olej - elixír mladosti a krásy z Maroka


Tak ako alchymisti vždy hľadali kameň mudrcov a snažili sa vyrobiť zlato, lekári a mastičkári hľadali prírodný a účinný prípravok na zastavenie, alebo aspoň spomalenie starnutia. A podľa všetkého sa im to aj čiastočne podarilo.




Elixír mladosti a krásy

Arganový olej je už od nepamäti považovaný za elixír mladosti a krásy. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu spomaľuje proces starnutia, vyhladzuje vrásky na tvári, rozjasňuje a hydratuje pleť. Je vhodnou alternatívou denného krému pre všetky typy pleti. Suchej pokožke dodáva potrebnú hydratáciu, zatiaľčo mastnej pleti sa pomáha zbavovať nadbytočného mazu. Arganový olej pomáha tiež pri liečbe ekzémov i akné, pretože má vysoké antiseptické účinky. Pretože arganový olej priaznivo ovplyvňuje aj lymfatický systém, a napomáha tak efektívnejšiemu odbúravaniu škodlivín z tela, používa sa na masáže proti celulitíde, ktorej prejavy pomáha redukovať .

Berberské ženy pri výrobe arganového oleja

Výroba arganového oleja je náročná

Arganový olej sa vyrába z Arganie tŕnistej, čo je vzácny strom, ktorý rastie výlučne na území Maroka. Plody, podobajúce sa olivám, ukrývajú v sebe tvrdé kôstky. Rozbitím týchto kôstok získame arganové jadrá, prírodnú surovinu, používanú na výrobu jednoho z najcennejších olejov sveta .

Výroba arganového oleja je pomerne náročná. Olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg. Aj preto je tento olej drahší, ako napríklad olivový. Výrobné tradície pochádzajú od marockého kmeňa Berberov, ktorí arganový olej používajú už mnoho rokov. Zber plodov a výroba oleja prebieha výhradne ručne. Nazbierané plody – arganové orechy sa najskôr nechajú usušiť na slnku. Potom sa roztlčú a škrupina sa odstráni. Získané semená je potrebné rozdrviť pomocou kamenných mlynov. Takto upravené semená sa miešajú s vodou a nakoniec lisujú. Tak vzniká vzácny zlatožltý olej. Ak sa semená pred rozdrvením pražia, získava sa tak potravinársky arganový olej. Ak lisovanie prebieha za studena, olej je vyrábaný na kozmetické účely. V prípade, že by tradičný ručný postup výroby nebol dodržaný, olej by si nezachoval všetky účinné látky.

Berberské ženy sú pri výrobe arganového oleja organizované v komunitách. Aj vďaka tejto ťažkej práci a vysokému svetovému dopytu po pravom arganovom oleji sa však zvyšuje kvalita ich života a aj života ich rodín. Výroba prebieha v súlade s podmienkami „fair trade“, teda spravodlivého obchodu. Ženy dostávajú za svoju prácu náležitú mzdu a majú dobré pracovné podmienky.


 Tajomstvo vzácneho oleja


A čo vlastne arganový olej obsahuje? Aké zložky stoja za účinkami tohto elixíru? Tými najdôležitejšími sú omega 6 a 9 nenasýtené kyseliny, vitamín E a antioxidanty. Práve omega 6 a 9 nenasýtené kyseliny redukujú vrásky. Okrem toho znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú tak predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Ďalšia zložka, vitamín E, prispieva nielen k zdraviu pokožky, ale aj vlasov a nechtov. A napokon antioxidanty chránia pleť pred negatívnymi vplyvmi prostredia a udržujú ju hydratovanú.


Arganový olej je bohatý na účinné látky a bioaktívne zložky.

  • Vitamín A, vitamín E – arganový olej je najbohatší prírodný zdroj vitamínu E. Vďaka obsahu vitamínov A a E je účinným prostriedkom starostlivosti o pleť.
  • Vitamín F – taktiež účinný v starostlivosti o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje teda mladistvý vzhľad pleti.
  • Esenciálne mastné kyseliny – arganový olej obsahuje kyselinu stearovú, kyselinu olejovú, kyslinu linolénovú a ďalšie, v pomere 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín.
  • Skvalen – účinný pri liečbe kožných ochorení, aj ako prevencia rakoviny kože.
  • Karotenoidy – prírodné antioxidanty účinné vo viacerých smeroch – ako prevencia rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu, či ako prostriedok na znižovanie cholesterolu.
  • Steroly – látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu chrániť srdce a znižovať hodnoty cholesterolu.


REKLAMA

--- REKLAMA ---


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára