piatok 4. apríla 2014

Jarná očista kúra pre pečeň pomôže celému telu

Jar a s ňou aj jarná únava. Každoročný problém. Receptov na ňu je mnoho a jedným z najúčinnejších je absolvovanie očistnej kúry, ktorá pomôže celému telu, ale hlavne pečeni, ktorá dostala cez zimu zabrať.

Pečeň je niečo ako upratovačka nášho tela, do ktorého tlačíme celé dni najrôznejšie jedlo a pitie. Veľa z toho obsahuje množstvo škodlivín, ktoré musí pečeň odbúrať a tým sa sama akoby znečisťuje. Ako ju znovu dostať do formy ?

Keď sa rozhodnete pre čistiacu kúru, nepite alkohol a nejedzte nič tučného.

Niet nad byliny

Bylinky
Ideálnou bylinkou na očistu pečene je pestrec mariánsky, špeciálne jeho rozomleté semienka. Dá sa kúpiť v lekárni alebo v bioobchodoch . Niektorí ľudia semienka chrúmajú len tak, ale lepšie je urobiť si z nich čaj. Stačí dve čajové lyžičky preliať vriacou vodou a nechať štvrť hodiny odstáť.

Skvelý je aj nápoj z aloe vera. Ten si môžu pripravovať ľudia, ktorí si túto takmer zázračnú rastlinu pestujú doma. Odreže sa hrubší list, odstráni sa z neho šupka a zostane gélová dužina. K tej pridajte šťavu z dvoch prelisovaných jabĺk a lyžičku jablčného octu. Rozmixujte a pite dva krát denne. Výborná je aj púpava, čistí nielen pečeň, ale aj črevá a krv. Pite z nej čaj, tri krát denne. Stačí lyžičku sušených byliniek ( listov ) preliať v hrnčeku horúcou vodou. Nechajte odstáť desať minút. Bylinky na pečeň pite vždy tak vo trojtýždňových intervaloch a potom si dajte dva mesiace pauzu.

Vynikajúce účinky na pečeň má aj exotická bylina z Ázie zvaná kutki alebo amrita. Sú to liečivky v ajurvédskej medicíne a dajú sa kúpiť napríklad na internete.

Skvelá a najmä najdostupnejšia je žihľava. Jarná žihľavová očistná kúra vie urobiť skoro zázraky: ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka.

Ideálne potraviny

Pečeň sa dá prečistiť aj vhodnými potravinami. Sú to predovšetkým artičoky, zeler, jarná cibuľka, kel, kôpor a nové zemiaky. Úplnou bombou na prečistenie sú aj výhonky lucerny (alfalfa), jačmeňa, munga a podobne. Všetky sa dajú zohnať prakticky v každom supermarkete .

Dajte si olej

Ďalšou možnosťou, ako detoxikovať pečeň, je lyžica panenského olivového oleja denne. Najlepšie je ho zjesť spoločne s nejakou doporučenou zeleninou - napríklad si ho naliať na výhonky .

Ráno pite teplú vodu s citrónom

Naučte sa ráno ešte pred obľúbenou kávou vypiť teplú vodu s citrónovou šťavou. Ničím neslaďte, šťavy stačí niekoľko kvapiek. Za pár dní sa budete zaručene cítiť lepšie a vaše pečeň tiež.

A čo minerály alebo vitamíny ?

Skvelý je napríklad selén. Najviac je ho v para orechoch. Pretože ich kvalita v našich obchodoch nie je vždy ideálna, nie je od veci dať si ho občas v tabletkách ako výživový doplnok. Z vitamínov je najlepšia B6. Ten nájdeme napríklad v mäse, makrelách, droždí, banánoch, zemiakoch a podobne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára