štvrtok 15. októbra 2015

Esenciálne oleje: 10 zaujímavých tipov ich využitia




Esenciálne olejčeky neslúžia len na príjemné prevoňanie miestnosti. Správne zvolený olej môže pomôcť nielen vašej duši, ale aj telu a dokonca i liečiť, odplašiť hmyz či odstrániť škvrny.

Účinky aromaterapie sú známe tisícky rokov. Výber z množstva vôní éterických olejov na trhu je naozaj veľmi zdĺhavým pátraním po tej pravej, lahodiacej práve vašim zmyslom.

Najlepším tipom, ako sa v nich vyznať, je návšteva webových stránok, ktoré ponúkajú olejčeky na predaj do vašich domovov. Nájdete na nich rady, vysvetlenia ku každej vôni, rôzne doplňujúce príslušenstvo k ich využitiu.

Vybrať si môžete z jednoduchých olejov, rôznych zmesí, masážnych olejov a prevedení v praktických aplikátoroch. Možno ani netušíte prečo ich je vôbec toľko na výber a kto si už do aromalampy môže dávať napríklad takú vôňu bazalky???

1. Unavené svaly


Pociťujete bolesti svalov a kĺbov? Pridajte k jojobovému masážnemu oleju pár kvapiek mätovej a bazalkovej silice. Uľaví sa vám. Na masáž môžete takýmto spôsobom pridávať k základným emulziám vône podľa vášho gusta. Účinná na reumatizmus je i rozmarínová silica.

2. Páchnuce topánky


Už neviete čo s tým zápachom urobiť a spreje do topánok vám veľmi nevoňajú? Nakvapkajte na kus vaty olejček s vôňou mäty piepornej, pelargónie, citróna alebo čajovníka a na noc nechajte pôsobiť.

3. Boľavé nohy


Pri téme "nohy" ešte ostaneme. Máte ich boľavé? Do horúceho lavórového kúpeľa pridajte dve kvapky levanduľovej esencie, mäty a harmančeka. Močte po dobu 10-15 minút.

4. Odpudzovač múch


Výborný tip pre letné obdobie otravných múch a predovšetkým bez chémie. Naplňte fľašu s rozprašovačom vodou, pridajte 20-30 kvapiek oleja mäty, zatraste a môžete si vystriekať kuchyňu, okolie dverí, okien či pracovnú dosku.

5. Zápach z potravín


Do pohára s vodou pridajte 1-2 kvapky oleja s vôňou pomaranča, citróna, grapu či bergamotu. Namočte doň špongiu a utrite povrch chladničky, rúry či smetného koša!

6. Voňavý darček


Darujete pohľadnicu k sviatku alebo ste ešte tak krásne staromódni a píšete listy? Prevoňajte ich kvapkou zmyselného olejčeka! Aby ste stránky nezamastili, stačí nakvapkať na vatový tampón a vložiť ho na 24 hodín do uzavretej obálky. Takto môžete vdýchnuť vôňu aj malým darčekom pre radosť vašich blízkych.

7. Odpudzovač myší


Nedajú vám pokoj a rozhryzujú vám dom? Stačí pridať pár kvapiek mätového olejčeka na vatové tampóny a položiť ich na miesta, kam nezbedné myšky chodia.

8. Do vane s ním!


Osviežujúci kúpeľ si vyčaríte zmiešaním dvoch lyžičiek morskej soli, kvapky olejčeka z grapu, cédrového dreva, levandule a fenikla. Pridajte k soli do kúpeľa, vysypte do teplej vody vo vani a relaxujte!


9. BIO upratovanie


Upratovanie bez chémie je aj bude „in“. Olejčekovým čistiacim prostriedkom by ste rozhodne mali dať šancu.  Pýtajte si „Thieves“! Ide o univerzálny prírodný koncentrát na čistenie celej domácnosti, odstránenie škvŕn či dokonca čistenie kobercov. Ak ho nezoženietie, môžete si ho namiešať aj sami a to z olejčeku klinčeka, škorice, rozmarínu, citrónu a eukalyptu

10. Proti bolesti hlavy


Prepadla vás poriadne silná bolesť hlavy? Ak máte po ruke olejček mäty piepornej, smrekový, borovicový alebo eukalyptus, máte vyhraté. Stačí dve-tri minútky pomasírovať spánky a zadnú časť krku a čuduj sa svete, bolesť hlavy ustúpi.

Ďalšie tipy liečivých účinkov silíc 


Prírodný olej v kvalite natural je vhodný ako liek na mnohé ťažkosti. Výborným domácim lekárom je aj pre naše ratolesti, ktoré je od malička vhodné čo najväčšmi chrániť od chémie, aby neskôr netrpeli oslabenou imunitou.

Levanduľa dokáže upokojovať centrálny nervový systém, má schopnosť dezinfekcie a upokojuje aj podráždenia kože ako svrbenie po poštípaní, popálení, na plesňové ochorenia či akné. V aromaterapii sa najčastejšie používa pri liečbe nespavosti. Hojivé účinky má i medovka.
Feniklový olejček pomáha pri brušných kŕčoch a nafukovaní. Stačí ním premasírovať bruško alebo jednu kvapku oleja kvapnúť do lyžičky medu a prehltnúť.
S kosodrevinou a eukalyptom sa vám bude lepšie dýchať. Sú preto vhodné i pre astmatikov.
Bolesti zubov a afty zmierňuje klinčeková silica
Pre sladšie sny nakvapkajte levanduľu alebo harmanček na vreckovku a dajte si ju po vankúš.

Na nákup kvalitných čistých éterických olejčekov odporúčame osvedčený eshop www.rajvoni.sk. Urobte si radosť novým olejčekom!

1 komentár:

  1. Skúšala som už niektoré z týchto "receptov" a môžem len odporučiť.

    OdpovedaťOdstrániť