utorok 20. júna 2017

Domáci repelent proti hmyzu

Prázdniny sa blížia a teda aj čas výletov do prírody. Príroda je krásna, pohyb na zdravom vzduchu prospeje jednoznačne každému, ale jedna vec nás v prírode veľmi neteší. Je to rôzny otravný hmyz ako komáre, muchy a postrach všetkých - kliešte.

V lekárni a v drogériách sú v ponuke rôzne repelenty a prípravky proti hmyzu, ale nie každému vyhovujú, často dokonca spôsobujú u citlivejších ľudí rôzne alergie. Príčinou je často používaná chemikália Deet, ktorá nepríjemne dráždi dýchacie cesty a častokrát poškodzuje aj oblečenie, pred čím varujú aj výrobcovia malými písmenkami na obaloch. Prečo si teda ničiť zdravie ďalšou chémiou, keď je možné si odpudzovač komárov a iného otravného hmyzu vyrobiť doma z čisto prírodných prísad. Takýto repelent je bezpečný aj pre deti a jeho príprava je veľmi jednoduchá:

Potrebujeme: 
4  lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
10  kvapiek esenciálneho oleja citronella 
10  kvapiek esenciálneho oleja z citrónovej trávy 
10  kvapiek eukalyptového esenciálneho oleja 
10  kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja 
10  kvapiek esenciálenoho oleja mäty piepornej

Postup: 
Všetky ingrediencie zmiešajte a uskladnite v sklenenom poháriku, ktorý sa dá uzatvoriť.


Repelent môžete používať úplne kvapalný alebo polotuhý, tak často, ako je potreba (najlepšie každé 2 hodiny). Nezabudnite, že kokosový olej sa topí pri 25 °C, takže ak ho nechcete mať úplne tekutý, tak skladujte domáci kokosový repelent na chladnejšom mieste.

Aj keď je tento repelent čisto prírodný, v ojedinelých prípadoch sa môže u obzvlášť citlivých ľudí objaviť jemné podráždenie kože, ktoré vznikne z citrusových esenciálnych olejčekov. To, či náhodou nepatríte medzi týchto ľudí je vhodné vyskúšať si aplikovaním malého množstva domáceho repelentu na malé miesto kože a počkať na reakciu, ktorá sa môže dostaviť po vystavení kože na slnečnom žiarení.

TIP: 

Keď už nestihnete predísť bodnutiu hmyzom, proti napuchnutiu a svrbeniu je skvelý esenciálny olej z čajovníka. Stačí ním (neriedeným) potrieť postihnuté miesto a úľava sa dostaví naozaj rýchlo.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára